Detectada la presència de vespes asiàtiques a Alella

És una espècie invasora que no és especialment agressiva amb les persones però representa una amenaça per les abelles

Detectada la presència de vespes asiàtiques a Alella
Detectada la presència de vespes asiàtiques a Alella

Recentment s’han detectat exemplars de vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) en diferents punts del municipi. Es tracta d’una espècie invasora que no és especialment agressiva amb les persones, però que representa un problema per a l’apicultura perquè captura moltes abelles. 

La vespa asiàtica és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va arribar a França a finals de 2004 i d’aquí a la resta d’Europa. La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Té un color castany fos, el tòrax és castany i groc ataronjat, i és bastant més gran que la vespa europea. Les obreres fan 3 centímetres de llargària i les reines poden arribar als 4,5 centímetres. No és agressiva a més de 5 metres del niu o si s’està alimentant. Les picades són doloroses per la mida gran del fibló, però no són més perilloses que les de les vespes autòctones.

 

Què fer si en detectem nius?

Si es detecta un niu en una propietat privada han de ser els propietaris els que l’eliminin, a través d’una empresa de control de plagues. Igualment, cal contactar amb els Agents Rurals enviant un correu a velutinacar@gencat.cat amb una foto del niu o de les vespes (si es pot), indicant el lloc exacte i una persona de contacte, ja que els rurals estan elaborant un mapa de les zones afectades. 

Si es detecta als espais públics, cal contactar amb l’Ajuntament (93 555 23 39) que serà qui s’encarregarà de l’extracció del niu i de comunicar-ho als Agents rurals. 

En cas de picada és recomanable trucar al 061.