La Vanguardia es fa ressò de les patrulles ciutadanes del barri de Can Comulada

Fede Cedó hi publica avui un article que compartim tot seguit.

Pancarta que penja a l'avinguda del Mil·lenari, a Can Comulada
Pancarta que penja a l'avinguda del Mil·lenari, a Can Comulada | Òscar Pallarès

La percepció d’inseguretat propiciada per una concentració inusual de robatoris amb força en habi­tatges ha provocat que els residents
de la urbanització Can Comulada d’Alella (Maresme) organitzin patrulles ciutadanes nocturnes per intentar frenar aquest tipus de delictes.

Els veïns consideren que la falta d’inversió en seguretat és la causa de l’increment dels actes delictius. “Ens diuen que hi ha 21 policies en plantilla quan, de fet, només en patrullen nou” per donar servei a una població que s’acosta als 10.000 habitants repartida en un territori de 9,58 km2 dividit en desenes d’urbanitzacions.

Arran del que consideren que és un augment desproporcionat de robatoris als domicilis de Can Comulada, els veïns han decidit organitzar patrulles ciutadanes de vigilància. “Hem assistit a un repunt en els robatoris”. Detallen que “entren a les cases amb els propietaris a dins” i que, de vegades, fins i tot han robat els vehicles dels garatges “per després poder fugir ràpidament”.

Els residents han optat per la mobilització veïnal després d’haver contactat amb l’alcalde de la població, el republicà Marc Almendro, que els ha dit que la policia fa prou amb els mitjans de què disposa. Fastiguejats per la falta d’efectivitat dels agents locals i els Mossos d’Esquadra, també amb una dotació molt reduïda a la comarca, han decidit expressar el seu malestar i garantir la seva pròpia seguretat organitzant aquestes patrulles ciutadanes nocturnes.

La sensació d’inseguretat contrasta amb les estadístiques policials, que detecten una lleu reducció d’aquest tipus de robatoris els primers mesos de l’any a Alella. Malgrat la tendència descendent, sí que s’ha detectat una concentració de delictes a la zona de Can Comulada, cosa que ha incrementat aquesta percepció de falta de seguretat entre els veïns. Per això, reclamen la instal·lació de càmeres de videovigilància, que en altres poblacions s’han mostrat molt efectives.

En aquest cas, es tracta de bandes de lladres que es mouen lliurement pels boscos, per on també fugen si no aconsegueixen robar algun vehicle als habitatges que assalten. A diferència dels lladres em­boscats, que esperen que a la casa no hi quedi ningú, aquests fan servir el mètode dels lladres si­lenciosos per entrar mentre els propietaris són a dins.

Vegeu la notícia original fent clic aquí.