#Alella2019 | Claus per entendre un mandat (3)

Casal d'Alella

Alella2019

Obres de demolició del Casal
Obres de demolició del Casal | Òscar Pallarès

Després de desestimar la construcció d’un ambiciós equipament cultural a Can Calderó pel seu elevat cost econòmic i l’oposició de la resta de grups municipals, amb recollida de signatures i tot, el projecte del nou Casal d’Alella es va redimensionar amb canvi d’emplaçament inclòs. Del conveni que recollia la venda de la parcel·la del carrer Santa Madrona es passaria la tardor del 2014 a l’aprovació d’un nou conveni en què l’Associació Casal d’Alella en cedia la propietat a canvi de disposar d’un espai al nou equipament cultural que s’aixecaria a la mateixa ubicació. El vell casal, carregat de deficiències i problemes estructurals, va ser enderrocat l’any 2015 donant el tret de sortida del segon intent de construcció d’aquest esperat equipament.

 

Tot i ser el projecte estrella de la legislatura, ha hagut d’afrontar tot un seguit d’entrebancs i un retard considerable en la finalització definitiva de l’obra. Un dels primers problemes va ser el procés participatiu per triar-ne el nom. L’escollit majoritàriament va ser Casal d’Alella, però la denominació final es convertiria en Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella tot aixecant una certa polseguera a les xarxes. Després de l’adjudicació de les obres a la constructora Xavier Alsina, SA, al final del 2015, per un import proper als 2 milions d’euros, es portaria a terme l’acte de col·locació oficial de la primera pedra el 17 de gener del 2016. A partir d’aquest moment els diferents anuncis de data d’obertura realitzats per l’Ajuntament d’Alella s’han incomplert l’un rere l’altre. L’obra calendaritzada en 12 mesos, tot i rebre 4 mesos més de pròrroga, acabaria acumulant un retard de més de 10 mesos. I s’hi afegiria el recurs presentat al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, per part d’una de les empreses que optaven a realitzar la dotació tècnica de la sala gran que acollirà el teatre.

 

Pel camí s’ha perdut una subvenció de més de 720,000 € del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) pel fet d’haver finalitzat les obres fora d’un termini, que acabava el 30 de juny del 2017 un cop demanades diverses pròrrogues des del període en què el casal s’havia de construir a Can Calderó.

Després d’anunciar diverses fórmules per realitzar el pagament final de l’obra, amb amenaces de multes per dia de retard que han quedat en paper mullat incloses, finalment la liquidació s’ha resolt a través de la signatura d’un conveni. En aquest es reconeixen els imports pendents de pagament. Per un costat 925.938,83€ que la constructora reclama i per l’altre els 720.633,34€ de la subvenció perduda per demora com a import reclamat per l’ajuntament. De forma fraccionada Xavier Alsina, S.A. rebrà el pagament de 205.305,49€ que és la xifra resultant de restar l’import de la subvenció no cobrada a la del deute pendent de pagament. Un conveni on també entrava en escena la via judicial. Per un costat la constructora retirava el contenciós presentat contra l’ajuntament i, per l’altre, el propi ajuntament presentava recurs contenciós administratiu contra la Generalitat de Catalunya per reclamar el pagament de la subvenció atorgada en el seu dia. En cas de sentència favorable del recurs número 349/2018 al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l’ajuntament es veuria obligat a abonar a la constructora l’import d’aquesta subvenció.

Amb un cost total superior als 4 milions d’euros des de la col·locació de la primera pedra a l’obertura definitiva hauran passat més de tres anys.

 

Amb les entrades esgotades, l’equipament cultural –amb una superfície construïda de més de 2.000 m2 repartida entre 3 plantes– obria les portes el 26 d’abril amb l’obra El llibertí. Dues convocatòries electorals seguides faran que la inauguració oficial del nou casal i la possibilitat de visitar tot l’edifici, i no només la sala escènica, no sigui possible fins al dissabte 1 de juny.

Més informació: Alella 334, pàgina 30. Alella 337, pàgina 16. Alella 348, pàgina 7. Alella 351, pàgina 12. Alella 356, pàgina 20