#Alella2019 - El diccionari de claus per entendre un mandat

El text definitiu que resumeix l'activitat municipal dels darrers quatre anys

Alella2019

El diccionari de claus per entendre un mandat
El diccionari de claus per entendre un mandat

El número que ja és al carrer de la revista Alella publica un article d'onze pàgines que porta per nom Diccionari de claus per entendre un mandat i que resumeix els darrers quatre anys d'activitat municipal. És un text que, des de fa més de 30 anys, publiquem cada vegada que s'acosten les eleccions locals per ajudar el lector a prendre consciència de quins han estat els temes clau dels darrers quatre anys. 

Us deixem, sota aquest text, la introducció i, en els propers dies, compartirem amb vosaltres algunes de la cinquantena d'entrades del diccionari. Per poder-les llegir totes, feu-vos amb un exemplar de la revista en paper. 

 

 

Hem rastrejat tots els números de la revista Alella dels darrers quatre anys i hem triat tots aquells temes que ens han semblat que d’alguna manera han marcat el mandat que ara s’acaba i que influiran en la que ens disposem a obrir. Després els hem donat forma de diccionari i us els oferim a continuació. Ja és tradició que en el número d’abans de les eleccions oferim aquesta informació endreçada així. La novetat, aquesta vegada, es tracta que al final de cada entradeta facilitem els números de revista amb les pàgines concretes on es pot trobar informació més àmplia sobre cadascun dels assumptes. Així, consultant les revistes en paper o a través de la web revistaalella.cat, on hi ha la versió digital de tots els números, tothom que ho desitgi pot ampliar fàcilment la informació.

El mandat que ara s’acaba

Fa quatre anys ERC va aconseguir 7 dels 13 regidors a l’ajuntament i va obtenir, així, per primera vegada la majoria absoluta a Alella. Els resultats permetien governar amb comoditat, sense necessitat d’haver de pactar amb ningú. Però la mateixa voluntat dels guanyadors era governar amb unes altres formacions, com havia fet fins llavors amb el PSC, per fer un govern d’esquerres més ampli. Glòria Mans, que era l’única regidora socialista, s’hi va avenir. Alternativa per Alella-CUP, que va aconseguir també un sol representant, va rebutjar integrar-s’hi.

El procés ha marcat la legislatura. Al ple municipal s’han debatut nombroses mocions sobre temes supramunicipals i s’ha acordat múltiples vegades el suport al procés.

El pacte de govern a Alella va començar a trontollar quan el PSOE va donar suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, que suspenia l’autonomia catalana, i ERC va decidir posar punt final a una relació que els dos partits havien qualificat de reeixida. Tot i així, el procés que encara avui viu Catalunya ha tingut un efecte contrari en les altres formacions. Encara que tant el PDECat com AA-CUP han sigut molt crítics i han donat l’esquena al govern en les qüestions del poble, ERC ha trobat la complicitat de les dues formacions en tots els temes independentistes que s’han debatut. Gent d’Alella, que amb dos regidors encapçalava l’oposició, ha estat qui ha patit més que el procés ocupés una bona part dels plenaris, perquè com que es tracta d’una formació municipalista al seu si hi ha diversitat d’opinions sobre la qüestió.

L’oposició, d’esquenes

Pràcticament tots els grups, excepte Glòria Mans, retreuen a ERC “manca de diàleg” i el “menysteniment de l’oposició”. Cap dels quatre pressupostos generals presentats per Francisco no han rebut el vot favorable de l’oposició. El del 2016 va ser aprovat amb l’abstenció d’AA-CUP; el 2017 va ser rebutjat per tota l’oposició; el del 2018 igual; i en aquest darrer del 2019 només s’ha aconseguit l’abstenció del PSC.