Alella clama contra les agressions feixistes

Una concentració de rebuig aplega més de 200 persones a la plaça de l'Ajuntament

Jacint Borràs durant la seva intervenció davant dels concentrats
Jacint Borràs durant la seva intervenció davant dels concentrats | Revista Alella

Més de 200 persones es van aplegar dilluns, 4 de març, a la plaça de l’Ajuntament per condemnar l’agressió que aquest cap de setmana va patir un veí del poble a mans d’una colla de joves d’ideologia espanyolista. La concentració havia estat convocada conjuntament per totes les forces polítiques del consistori (ERC-Sumem per Alella, Gd’A, PDeCAT, Alternativa per Alella-CUP i Alella Primer-PSC), a més d’Òmnium Cultural, l’ANC, el CDR i Avancem Alella.

El coordinador local de l’ANC, Albert Frago, es va adreçar als assistents per demanar-los unitat, serenitat i fermesa davant les actituds violentes i l’avanç de l’extrema dreta. A continuació va parlar la persona agredida. Jacint Borràs va agrair la solidaritat de la gent i va anunciar que avui dimarts presentaria una denúncia per l’agressió que va rebre el passat dissabte a mans de cinc menors.

Els fets van tenir lloc poc després del partit que va enfrontar el Reial Madrid i el FC Barcelona a la cantonada del torrent de Vallbona i els carrers de Dalt i d’Isidre Pòlit. Borràs va veure dos individus saltant de dins d’una propietat privada i els va advertir que no fugissin, mentre trucava a la Policia Local. “Aleshores encara no sabia que hi havien entrat a treure els llaços grocs”, va precisar. Mentre tenia el telèfon a les mans van aparèixer tres individus mes –“que segurament estaven vigilant”– i el van rebregar per terra.

Els crits i la fressa van alertar altres veïns, que el van socórrer i el van acompanyar a Urgències. “Ells són els meus salvadors”, va dir. Poc després, la Policia va localitzar i identificar els agressors. Es tracta de cinc nois del poble d’entre 15 i 18 anys.

Comunicat de suport

Per als convocants de l’acte, “aquestes actituds d’intolerància i violència són inacceptables en el nostre poble i es mereixen una resposta unitària de totes i tots els demòcrates. Una resposta que ha de ser pacífica, però contundent perquè no podem permetre que la intolerància prengui els carrers del nostre poble. Totes les persones podem pensar el que vulguem, però el respecte al pensament de l’altre forma part de la nostra societat”.

Un cop acabada la concentració, els participants van entonar Els Segadors i van enganxar cartells per diferents indrets del poble en què es podien llegir els missatges següents: Alella, poble de pau; Tots som Cinto; Prou agressions; Fora feixistes del nostre poble o Cada llaç ens fa més forts.

Acusacions de falsedat

A través de les xarxes socials, l’exregidor del PP Javier Berzosa i alguns familiars dels menors han qüestionat la veracitat d’aquesta versió i l’han qualificada de “manipulació” i “fake news”.

Berzosa sosté que els menors en va ser les “víctimes”, ja que haurien estat “retinguts” i “intimidats” per “un grup d’adults coneguts per la seva violència verbal i fins i tot física”, i troba exagerat que dilluns hi haguessin quatre dotacions dels Mossos d’Esquadra per protegir la concentració davant de l’Ajuntament quan “no hi ha policies per prevenir els robatoris a domicilis”.

Referint-se a l’aparició d’una pintada prop de casa seva, l’exregidor del PP denuncia que “quan la violència i la intolerància em van tenir a mi com a víctima fa uns mesos, ningú no la va condemnar. Ningú no va mostrar el seu rebuig a l’agressió ni la solidaritat amb mi. Està clar que cadascú defensa víctimes i empara agressors segons si són dels seus o no”.

Alella clama contra les agressions feixistes