Els alumnes de l’escola Santa María del Pino afectats pel brot de gastroenteritis de la Cerdanya ja estan recuperats

Els alumnes de l’escola Santa María del Pino afectats pel brot de gastroenteritis de la Cerdanya ja estan recuperats

Alumnes i professors de l'escola El Pino, durant la seva estada d'esquí a La Cerdanya
Alumnes i professors de l'escola El Pino, durant la seva estada d'esquí a La Cerdanya
El brot de gastroenteritits aguda detectat dimecres de la setmana passada a la Cerdanya, que va afectar 357 persones i que va transcendir als mitjans de comunicació d’abast nacional, va afectar també 31 alumnes del Santa María del Pino.
Aquells dies, els alumnes de primària es trobaven de colònies d’esquí a La Molina, mentre que els de secundària eren al campus Inter Cerdanya, a Puigcerdà, i esquiaven cada dia a una pista diferent del territori català i francès. El dia de la intoxicació eren a La Masella i la intoxicació es va produir a partir d’algun aliment ingerit a un dels restaurants de l’estació.
El director de l’escola, Francesc Serra, ha explicat que “es tracta d’una experiència negativa, però hem mirat de trobar-hi el cantó positiu. Els alumnes han mostrat una gran companyonia i s’han ajudat molt els uns als altres. Hem tingut la sort que cap dels professors que els acompanyaven es va afectar, cosa que els va permetre bolcar-se en tenir cura dels alumnes afectats de la gastroenteritis. N’estic molt content perquè tots han mostrat una gran capacitat de resolució”. A més, afegeix, “l’administració va ser molt ràpida i efectiva i van posar al nostre abast moltíssims mitjans per facilitar la recuperació de tots els alumnes”.
Tots els afectats estaven duent a terme activitats d'esquí i de muntanya a la zona de la Cerdanya quan es van manifestar els símptomes, majoritàriament vòmits, nàusees i dolor abdominal. Només en alguns casos també es va donar febre i diarrea. Tots van ser atesos en centres d'atenció primària i d'atenció continuada i cap d'ells va requerir ingrés hospitalari.
Segons ha publicat el diari Ara, des de Salut Pública s'ha confirmat, després de les anàlisis practicades, que el brot es va originar per un norovirus, en un establiment de restauració de l'estació de La Masella. Tant Salut Pública com l'empresa afectada ja han pres totes les mesures cautelars de prevenció i higiene corresponents.