Jordi Sánchez, president de l'ANC: “Europa acabarà forçant l’acceptació de la consulta”

Jordi Sánchez, president de l'ANC: “Europa acabarà forçant l’acceptació de la consult a”

Jordi Sánchez al celler Alella-Vinícola
Jordi Sánchez al celler Alella-Vinícola

Aprofitant la seva visita a Alella per oferir una xerrada sobre el procés constituent català, la revista Alella conversa amb Jordi Sánchez, president de l’Assamblea Nacional Catalana (ANC). Li demanem sobre temes d’actualitat política i de seguida es fa evidentla seva formació de politòleg i el seu tarannà de docent. Tampoc no deixem passar l’oportunitat de preguntar-li sobre el nostre poble i el nostre patrimoni vitivinícola.

 

Ara que s’està fent el ple d’investidura al Congrés dels Diputats, quin final preveu: una gran coalició o noves eleccions?

 

És difícil encertar-la, però jo prevec un escenari d’una gran coalició Partit Popular, Partit Socialista i Ciutadans. 

 

Descarta noves eleccions, doncs?

 

Sí, per un motiu: crec que ni al PP ni al PSOE li interessen noves eleccions. Primer perquè no queda clar qui guanyaria i qui perdria en unes noves eleccions. Però, fonamentalment, perquè sembla bastant clar que unes noves eleccions portarien necessàriament a haver de buscar acords peti qui peti, l’artimètica no seria gaire diferent a la d’ara. El que estarien fent és posposar una decisió i jo crec que ningú no hi està interessat.

 

Quin escenari preveu?

 

Sé que és difícil però crec que un escenari possible és que Mariano Rajoy finalment s’acabi retirant, probablement Pedro Sánchez quedi també en un segon pla i arribi una figura, que en aquests moments no està a cap travessa, per fer un govern més tècninc amb el suport del PP, el PSOE i C’s.

 

Per tant, descarta un referèndum per Catalunya?

 

Absolutament, lamentablement.

 

En cas que fos possible, hi estaríeu a favor? 

 

Això sempre ho he dit. Qui ha d’acceptar el referèndum és l’estat, nosaltres ja fa anys que el demanem. Qui ha de demostrar que creu en les urnes i en la possibilitat de l’expressió ciutadana és l’estat. Si l’estat ens proposa una consulta, nosaltres encantats!

 

Amb quines condicions?

Això és el més important. Què vol dir un referèndum? Una pregunta clara, un resultat vinculant, observadors internacionals per assegurar que els catalans residents a l’estranger puguin votar i una calendarització concreta de la consulta. Les condicions han de ser clares. Si això arribés, seria una gran victòria de la democràcia!

 

Ara com ara, aquest escenari no es contempla. Tot i així, seria necessari aconseguir el referèndum per ratificar els resultats d’unes eleccions i no d’un vot de sí o no?

Totalment d’acord.

 

Els votants de Catalunya Sí Que Es Pot  no es poden incloure ni en el bloc del sí ni en el del no. Seria necessari ratificar cap on van aquests vots?

 

Formalment és així. Ara bé, si l’estat no accepta la consulta, ens hem de quedar plegats de braços? No. L’única sortida és crear la nostra legalitat amb la majoria que tenim i a partir d’aquí forçar la consulta. Tard o d’hora arribarà.

 

En aquest cas preveu intervenció internacional perquè arribi la consulta?

 

És l’escenari que prevec. Davant d’una tensió creixent entre el Govern i les institucions de l’Estat, on no és descartable una afectació de càrrec electes o fins i tot d’una part de l’autonomia, la qual cosa és una crisi de gran magnitud, ha de portar a internacionalitzar el procés. Europa mai no donarà suport a la independència. Europa ha de ser àrbitre, no part. Ha de posar les urnes i les condicions. Europa, per la seva pròpia supervivencia, no pot fallar, acabarà forçant l’acceptació de la consulta.

 

Avui han admès a tràmit el recurs que ha presentat el govern espanyol contra la Llei d’Esports Catalana al Tribunal Constitucional (TC). Quina valoració en fa?

 

Si la memòria no em falla, articles que han estat recorreguts estan acceptats a La Rioja i a Andalusia. Tornem a tenir un episodi similiar al de l’Estatut. Això es discriminació, ras i curt. La UFEC ha de mantenir el registre d’esportistes, el gran argument és que atempta la unitat de mercat. No s’aguanta per enlloc. Si el TC fes la feina que ha de fer, hauria d’aixecar aquest recurs. El que busquen és aturar-nos sistemàticament qualsevol iniciativa.

 

Havia estat mai a Alella?

 

Sí, però és la primera vegada que vinc des que sóc president de l’ANC.

 

Quina opinió té del municipi?

 

Jo crec que és un dels pobles on val la pena venir-hi a viure. Tota aquesta part del Maresme, que té una mirada sobre el mar, amb la serralada a tocar, a vint minuts de Barcelona...és un luxe!

 

Ara ens trobem en un dels cellers més emblemàtics d’Alella. Havia sentit a parlar dels vins de la DO Alella?

 

Sí, i tant! No et diré que en sóc consumidor habitual perquè queda molt malament, però ho sóc!

 

Els coneixes tots?

 

No, no. Tots no. Conec els vins blanc, però els que no conec, i que són ara el meu repte, són els negres. Tenia perfectament ubicat el vi blanc, però no el negre.

 

La primavera del 2014 vam entrevistar la malaurada Muriel Casals a la nostra revista germana Papers de vi. El seu titular va ser: “En un país normal, a les cartes hi ha vins del país”.

 

[Riu] Però això està canviant! En aquests moments hem guanyat aquesta batalla, per molts motius. Primera perquè els vins de les nostres DO tenen una gran qualitat i estan guanyant quotes de mercat. Tinc la impressió que això que abans quan la gent volia un bon vi anava a buscar un Rioja s’ha acabat. Ja no només és Penedès o Priorat, sinó que tenim Alella, Conca de Barberà, Empordà... Penso que estem vivint un bon moment, també pel que fa a la nostra cuina!


Entrevista per Carla Riverola.