El concurs de la polèmica escultura del bolet ja té obra guanyadora

El concurs de la polèmica escultura del bolet ja té obra guanyadora

'Persones d'acer', l'obra guanyadora
'Persones d'acer', l'obra guanyadora | Fili Plaza
La decisió de l’Ajuntament de coronar el giratori de la riera Fosca amb una escultura ha inundat de crítiques les xarxes socials

Persones d’acer, de l’alellenca Fili Plaza, ha estat l’obra guanyadora del concurs d’idees que l’Ajuntament va convocar el passat mes de novembre per a realitzar una escultura al bolet de la riera Fosca, inspirat en l’agermanament amb Carquefou. Tot i així, la iniciativa per part del consistori no ha estat mancada de polèmica: les xarxes socials i els blocs d’alguns alellencs anaven plens de crítiques i propostes alternatives que defensaven una major reflexió i la possibilitat de deixar el giratori en la situació actual.

Tots els partits de l'oposició rebutgen fer de jurat per desacord amb el projecte

El concurs preveia un repartiment de la decisió entre el jurat i una votació popular. La primera tindria un valor de set punts sobre deu, mentre que la votació dels alellencs, amb la participació final de 160 persones, en valdria els tres restants. El jurat havia d’estar format per tres regidors del govern, dos de l’oposició, dos tècnics municipals i dos experts en la temàtica del concurs, però finalment els quatre partits de l’oposició (Gd’A, CUP, PP i CDC) han rebutjat participar-hi pel seu desacord amb el projecte i el procediment que s’ha seguit. Algunes de les crítiques dels representants polítics manifestaven poca difusió dels projectes, terminis limitats i la decisió del Govern de tirar endavant amb el projecte malgrat les crítiques rebudes.

La polèmica que ha aixecat el concurs no ha fet canviar la postura ni del jurat ni del Govern. L’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, ha destacat “la voluntat d’aprofundir la relació amb Carquefou”, motiu pel qual es va defensar “l’oportunitat d'ennoblir un espai que dins l’imaginari col·lectiu d’Alella no és gaire ben valorat”. Així mateix, l’alcalde ha reconegut que l’únic que hagués aturat el procés hauria estat que “els experts en art haguessin considerat que no hi havia cap proposta digna d’ocupar aquell espai”. Algunes veus crítiques es queixaven del procés que s’havia seguit. En aquest sentit, Andreu Francisco ha defensat els terminis fixats “El fet que s’hagin presentat onze artistes i que cent seixanta persones amb vot vàlid hi hagin participat, deu voler dir que potser ho podíem haver fet millor o de manera diferent, però el procés es pot considerar satisfactori.”

L’obra guanyadora del concurs, Persones d’acer, “significa la unió de les persones, la gent d’Alella i de Carquefou agermanada per un ideal comú”, segons ha manifestat Fili Plaza, l’autora del projecte. Sorpresa per la polèmica, l’artista ha defensat la col·locació d’una escultura al bolet com una manera de “dignificar un espai fins ara molt lleig amb una obra d’art que contribueixi a embellir-lo”, així “transformem aquest espai i el dotem d’un nou valor que abans no tenia.”